Μερικές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Όταν περπατάμε την άνοιξη στα μονοπάτια, μας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε παντού τριγύρω μας ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και χιλιάδες αγριολούλουδα. Σχεδόν δεν τα παρατηρούμε, κι ας μοσχομυρίζει ο τόπος καθώς διαβαίνουμε από δίπλα τους.

Όταν όμως έρχονται στο νησί επισκέπτες από μακριά, αναρωτιόμαστε πως να φαίνονται όλα αυτά στα δικά τους μάτια, ειδικά όταν ασχολούνται επαγγελματικά με τη χλωρίδα. Την Πρωτομαγιά, συνοδέψαμε σ’ ένα παλιό μονοπάτι της κεντρικής Χίου μια ομάδα από τη Νορβηγία. Ο τρόπος που αντιμετώπισαν τα τόσο συνηθισμένα για εμάς βότανα ήταν συγκινητικός. Ο τρόπος που περπατούσαν επί ώρες σχεδόν αμίλητοι στο μονοπάτι, απορροφώντας τις εικόνες και τις μυρωδιές, μας έκανε να επανεκτιμήσουμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα.

Στην ομάδα των επισκεπτών υπήρχε κι ένας ειδικός, ένας επιστήμονας της βοτανικής που αναγνώριζε τα είδη με τη βοήθεια ενός σχετικού βιβλίου. Αναρωτηθήκαμε τι εντύπωση του άφησε η διαδρομή και στο τέλος τον ρωτήσαμε αν ήταν ευχαριστημένος με αυτά που είδε. Απάντησε αμέσως και λακωνικά: “More than satisfied…”