ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από δυσδιάκριτα γιδόστρατα μέχρι και λιθόκτιστους δρόμους, είναι δεκάδες οι διαδρομές που εκτείνονται στα βουνά, τους λόφους, τις λαγκαδιές και τις πεδιάδες της Χίου και παρουσιάζουν πεζοπορικό ενδιαφέρον. Το έντονο ανάγλυφο του νησιού και η διαχρονική ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν προικίσει τη Χίο με όμορφα μονοπάτια, περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στο βόρειο ορεινό τμήμα του νησιού. Τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον σύλλογο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» και άλλους εθελοντές για τη φροντίδα και την ανάδειξη πολλών μονοπατιών.

Παρακάτω υπάρχουν σύντομες περιγραφές των περιοχών του νησιού που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους περιπατητές, πεζοπόρους και ορειβάτες. Σκοπεύουμε σταδιακά να εμπλουτίζουμε τη σελίδα αυτή με παρουσιάσεις, χάρτες και ίχνη gps αγαπημένων διαδρομών. Σκοπίμως δεν αναρτούμε πληροφορίες για δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια, παρά μόνο για όσα είναι βατά και ασφαλή, ώστε όλοι, τηρώντας τους βασικούς κανόνες πεζοπορίας, να μπορούν να τα περπατήσουν χωρίς προβλήματα.

Αμανή

Στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου, στη φημισμένη για τον Αριούσιο οίνο περιοχή της Αμανής και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται βόρεια της Βολισσού, εκτείνονται πολλά παλιά μονοπάτια σε αυθεντικά αγροτικά τοπία που ένωναν τους διάσπαρτους οικισμούς πριν τη δημιουργία οδικού δικτύου. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τα μεταλλεία αντιμονίου στην Κέραμο και συνδυάστε τη βόλτα σας με ένα θερμό ιαματικό λουτρό στα Αγιάσματα.

Ανάβατος

Το μεσαιωνικό καστροχώρι του Αναβάτου βρίσκεται “σκαρφαλωμένο” πάνω σε ένα εντυπωσιακό έξαρμα της κεντρικής Χίου. Λόγω της κομβικής του θέσης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής, γύρω από το χωριό υπάρχουν διαδρομές που έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, καρόδρομοι, πετρόχτιστα διαβατά, αλλά και απόκρυμνα μονοπάτια με εξαιρετική θέα.

Βολισσός

Η Βολισσός, το όμορφο, αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό κάτω από το γενοβέζικο κάστρο, είναι η αρχόντισσα της Αμανής. Περιπλανηθείτε στον κάμπο της με τα περιβόλια και στην κοιλάδα του χειμάρρου Μαλαγκιώτη με τους ερειπωμένους νερόμυλους και τους φροντισμένους αγρούς. Το καλοκαίρι συνδυάστε τη βόλτα σας με μία βουτιά στο Μάναγρο, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού.

Αίπος

Το τοπίο στο Αίπος με τους μεγάλους λιθοσωρούς, τα απίστευτα ξεχαλικώματα, τα ατελείωτα πετροντούβαρα, τα γόνιμα «γυρίσματα», τις τσοπάνικες μάντρες και τα δεκάδες πηγάδια είναι με μία λέξη μοναδικό. Υπάρχουν πολλές βατές στράτες πάνω στο οροπέδιο, αλλά και πιο απαιτητικά μονοπάτια που ανηφορίζουν από την περιοχή του Βροντάδου.

Θυμιανά

Το δίκτυο διαδρομών των «μαστόρων της πέτρας» περιλαμβάνει αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια στην περιοχή των Θυμιανών, του Κάμπου και των παραθαλάσσιων οικισμών του Μέγα Λιμιώνα, του Καρφά και της Αγίας Ερμιόνης. Προσφέρεται για χαλαρές βόλτες δίπλα σε καμπούσικα περιβόλια, μαστιχόδεντρα και λατομεία θυμιανούσικης πέτρας.

Καρδάμυλα

Μπορεί σήμερα τα Καρδάμυλα να είναι γνωστά για τη ναυτική τους παράδοση, στο παρελθόν όμως, πριν ανοίξουν οι δουλείες της θάλασσας, οι κάτοικοί τους ήταν αγροτοποιμένες. Τα μονοπάτια από τα Άνω Καρδάμυλα προς τα βοσκοτόπια των ορεινών όγκων που περικλείουν τον οικισμό είναι απαιτητικά, αλλά προσφέρουν απολαυστικές πεζοπορικές εμπειρίες.

Μαστιχοχώρια

Στα πεδινά εδάφη των νοτιόχωρων με το πυκνό οδικό δίκτυο για την πρόσβαση σε μαστιχόδεντρα και ελαιόδεντρα δεν έχουν διασωθεί πολλά μονοπάτια. Ωστόσο ακόμα και έτσι, οι διαδρομές δίπλα σε αναρίθμητες πεζούλες είναι ευχάριστες και μπορούν να προσφέρουν μια πιο βιωματική γνωριμία με την αναγνωρισμένη από την UNESCO μαστιχοκαλλιέργεια.

Μαύρα Βόλια

Ο Μαύρος Γυαλός, τα ηφαιστειογενή εδάφη και η «ενέργεια» που αναδύεται από αυτό το μοναδικό μέρος αποτελούν εχέγγυο γοητείας για όποια βόλτα επιχειρήσετε με θέα την παραλία με τα μαύρα βόλια και τα κρυστάλλινα νερά. Νοτιότερα, στο ακρωτήριο Ουρά, το ανάγλυφο είναι έντονο και η κίνηση εκεί προϋποθέτει πεζοπορικές ικανότητες.

Νέα Μονή

Γύρω από τη φημισμένη Νέα Μόνη ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπάρχουν πολλά, σχετικά ήπια, μονοπάτια που συνδέουν το μεσαιωνικό μοναστήρι, με τα ξωκκλήσια της περιοχής, τα μετόχια του και τα γειτονικά χωριά.

Όρος

Εντυπωσιακός ορεινός όγκος με την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Χίου, όπου βρίσκονται η χαρακτηριστική κεραία και το εγκαταλελειμμένο κτίριο που στο παρελθόν εξυπηρετούσαν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του νησιού. Είναι συνδεδεμένο με τη μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση του γειτονικού χωριού Πιτυός και προσφέρει θέα σε γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και χορταστικές πεζοπορικές εμπειρίες.

Πελινναίο

Το δίκορφο Πελινναίο είναι το ψηλότερο βουνό της Χίου και το τρίτο σε όλο το Αιγαίο. Στην κορυφή του βρίσκεται το μικρό μπλε, αλυσοδεμένο μεταλλικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και η θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα είναι απολαυστική. Το ανάγλυφο είναι έντονο και τα τοπία του διαθέτουν ανέγγιχτη φυσική ομορφιά. Μπορεί να προσεγγιστεί από σχεδόν όλα τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδές του.

Πηγανιά

Το εντυπωσιακό Πηγάνιο Όρος βρίσκεται πάνω από το χωριό Καρυές, σε απόσταση μόνο λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Διαθέτει μερικά απαιτητικά, αλλά πανέμορφα τσοπάνικα μονοπάτια με καλοδιατηρημένες πετρόχτιστες μάντρες και συναρπαστική θέα προς την ανατολική ακτή της Χίου και τη Μικρά Ασία.