κεντρική/δυτική χίος

γραμμική διαδρομή

υψομετρική διαφορά 300 μ

μήκος διαδρομής 4,2 χλμ

διάρκεια πορείας 1,5 ώρα

βαθμός δυσκολίας 1/5

Ευχάριστη, κατηφορική, κατά βάση χωμάτινη διαδρομή πάνω σε ένα εξαιρετικό δείγμα οδοποιίας, από την μεταεπαναστατική περίοδο που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ του Λιθίου και της κεντρικής Χίου. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, διαθέτει εντυπωσιακή ξερολιθική αντιστήριξη, καθώς και εγκάρσια κανάλια για την όδευση των υδάτων, ενώ από τη μέση και μετά προσφέρει πανοραμική θέα προς τις ακτές της δυτικής Χίου.

Η διαδρομή ξεκινάει από το μέσο της ασφάλτινης οδού που ενώνει τα χωριά Αυγώνυμα και Άγιος Γιώργης Συκούσης, σε σημείο όπου υπάρχει μεγάλη ενημερωτική πινακίδα. Ξεκινάμε την πορεία μας πάνω στον πετρόχτιστο δρόμο, ενώ γύρω μας υπάρχουν διάσπαρτα πεύκα. Μετά από λίγο, βρισκόμαστε στη Φα, τη μικρή, πανέμορφη πεδιάδα, όπου υπάρχουν χωράφια και γυρίσματα, άλλα περιποιημένα με συκιές, ελιές και αμυγδαλιές και άλλα παρατημένα. Συνεχίζοντας, η δασική βλάστηση αραιώνει και από τα μισά της διαδρομής και μετά, απολαμβάνουμε την θέα προς το Λιθί, τον λιμένα του, αλλά και μεγάλο τμήμα της δυτικής, παρθένας ακτογραμμής της Χίου. Σταδιακά, η κατηφορική κλίση εντείνεται, ενώ δυο φουρκέτες προσθέτουν μια ευχάριστη εναλλαγή στη βόλτα μας. Την άνοιξη σε όλη τη διαδρομή εντοπίζονται ορχιδέες, προς μεγάλη ικανοποίηση των φίλων των γοητευτικών, μικροσκοπικών φυτών.

Επειδή η διαδρομή είναι γραμμική, αν δεν έχετε μέσο στον τερματισμό στο Λιθί ή σας φαίνεται κουραστική η επιστροφή λόγω της υψομετρικής διαφοράς των 300 μέτρων, μπορείτε να περπατήσετε μόνο τα πρώτα 2,5 χλμ, να απολαύσετε τη θέα και να επιστρέψετε χωρίς να περπατήσετε το τελευταίο τμήμα με την μεγαλύτερη κλίση. 

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Κατέβασε στο κινητό σου το ίχνος της διαδρομής σε μορφή gpx ή kml,
τον χάρτη σε αρχείο pdf, πάρε την παρέα σου και έφυγες για Φα.