προφήτης ηλίας κώμης

μπρος - πίσω

υψομετρική διαφορά 150 μ

μήκος διαδρομής 1 χλμ

διάρκεια πορείας 0,5 ώρα

βαθμός δυσκολίας 1/5

Μικρή, πανέμορφη διαδρομή σε κατάφυτη πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία της Κώμης. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, διατηρείται σε καλή κατάσταση και ανηφορίζει με διαδοχικά ζιγκ ζαγκ στην κορυφή του λόφου με την πανοραμική θέα: Δυτικά αμέτρητα χωράφια με μαστιχόδεντρα και ελιές. Βόρεια το ίδιο τοπίο και στο άκρο ο παραθαλάσσιος οικισμός της Κώμης. Ανατολικά το γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους και στα νότια ο αρχαιολογικός χώρος και το λιμάνι του Εμποριού και στο βάθος ο ηφαιστειογενής λόφος Ψάρωνας, το ακρωτήρι Ουρά και η βραχονησίδα Βενέτικο.

Αφήνουμε τον τσιμέντινο δρόμο που ενώνει την Κώμη με το παλιό Καλαμωτούσικο πετροκοπιό και μπαίνουμε στο μονοπάτι, που στην αρχή έχει λιθόκτιστα σκαλοπάτια για τη διευκόλυνση της ανάβασης. Στη συνέχεια και μέχρι την κορυφή του λόφου, περπατάμε είτε πάνω σε πέτρες, είτε πάνω σε χώμα, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν τμήματα καλντεριμιού. Ανεβαίνουμε ακούγοντας το βουητό των βομβίνων και το κελάηδισμα των κοτσύφων, ενώ γύρω μας υπάρχουν παντού κουμαριές, λαδανιές, ρείκια, σχίνοι, πουρνάρια και αγριόχορτα. Ανάμεσά τους διάσπαρτοι μονόλιθιοι, που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο.

Η ανάβαση ίσως κουράσει λίγο τους πιο αμάθητους στην πεζοπορία, αλλά επειδή το μονοπάτι είναι πολύ μικρό, όλοι μπορούν να το ολοκληρώσουν, έστω και μετά από 1-2 διαλείμματα για ανάσες. Να θυμάστε όμως, ότι η κατάβαση, η οποία σαφέστατα είναι πιο ξεκούραστη, εγκυμονεί κινδύνους σε όσους περπατούν απρόσεχτα ή τρέχουν.

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Κατέβασε στο κινητό σου το ίχνος της διαδρομής σε μορφή gpx ή kml,
τον χάρτη σε αρχείο pdf, πάρε την παρέα σου και έφυγες για Κώμη.