τούρκικος δρόμος

γραμμική διαδρομή

υψομετρική διαφορά 130 μ

μήκος διαδρομής 2 χλμ

διάρκεια πορείας 0,5 ώρα

βαθμός δυσκολίας 1/5

Μικρή, κατηφορική διαδρομή πάνω σε καλοδιατηρημένο τμήμα του λεγόμενου Τούρκικου Δρόμου, του εντυπωσιακής κατασκευής καρόδρομου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που ένωνε το Αίπος με το χωριό Κατάβαση. Η διαδρομή κινείται παράλληλα με την Ποτάμα, τον ξεροπόταμο που καταλήγει στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής καλύπτεται από μικρές πέτρες, προσφέρεται για έναν χαλαρό περίπατο για οικογένειες με παιδιά, καθώς η διάβασή της είναι εύκολη και μόνο σε ελάχιστα σημεία λόγω των καταπτώσεων βράχων και φερτών υλικών, χρειάζεται λίγο προσοχή. 

Η αφετηρία της διαδρομής βρίσκεται δεξιά από την επαρχιακή οδό Χίου – Κεράμου, καθώς κινούμαστε προς βορρά, 650 μέτρα περίπου μετά την διασταύρωση για Ανάβατο. Από εκεί, μπαίνουμε στον παλιό καρόδρομο, ο οποίος γλυκά κατηφορίζει μέχρι τον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς. Ο Τούρκικος Δρόμος έχει οφιοειδές σχήμα, πλάτος γύρω στα 4 μέτρα, αντιστήριξη με ξερολιθικό τοιχίο σε όλο του το μήκος και μικρό γεφυράκι στο σημείο που τέμνει την Ποτάμα.

Σημειωτέο, ότι στον τερματισμό της διαδρομής στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς υπάρχει καφεστιατόριο. Εάν δεν έχετε μεριμνήσει στον τερματισμό να υπάρχει κάποιο μέσο και η επιστροφή στην αφετηρία γίνει περπατώντας, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς η διαδρομή θα είναι πιο κουραστική, λόγω της υψομετρικής διαφοράς των 130 μέτρων. 

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Κατέβασε στο κινητό σου το ίχνος της διαδρομής σε μορφή gpx ή kml,
τον χάρτη σε αρχείο pdf, πάρε την παρέα σου και έφυγες για του Κρητικού το λάκκο.