5 ημέρες με τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου

Όταν μας προτάθηκε να σχεδιάσουμε το εκδρομικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου Κρήτης και να επωμιστούμε την πλοήγησή τους στα μονοπάτια της Χίου, αποδεχόμενοι την πρόταση αναλάβαμε ένα μικρό ρίσκο. Αρκετές φορές έχουμε συνοδεύσει μεμονωμένα άτομα ή μικρές παρέες. Αυτή τη φορά όμως, θα ήταν η πρώτη που θα «περπατούσαμε» ένα πολυπληθές σύνολο ανεξάρτητα από τον Σύλλογο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» και το γεγονός αυτό πολλαπλασίαζε τον βαθμό δυσκολίας και το άγχος αν όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει.

Αν κρίνουμε από τα χαμόγελα και τους θερμούς εναγκαλισμούς της τελευταίας ημέρας, τις προτάσεις να επισκεφθούμε την Κρήτη και τις υποσχέσεις ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου να επισκεφθεί ξανά τη Χίο σε λίγα χρόνια, τότε μάλλον εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και αυτό μας χαροποιεί.

Για την ιστορία, τα 27 μέλη του Ομίλου κατά την 7ήμερη επίσκεψή τους στη Χίο είχαν την δυνατότητα να περπάτησαν 5 πεζοπορικές διαδρομές στο νότιο, στο κεντρικό και κυρίως στο βόρειο τμήμα της Χίου. Αφετηρία της πρώτης πεζοπορίας ήταν το μοναστήρι της Νέας Μονής, απ’ όπου ακολουθώντας καλογερικά μονοπάτια και τον παλιό καρόδρομο από την κοιλάδα Φα, καταλήξαμε στο Λιθί. Την επόμενη ημέρα, παρά το ψιλόβροχο και τους ισχυρούς ανέμους περιπλανηθήκαμε στο επιβλητικό Πελινναίο όρος. Ξεκινήσαμε έξω από τα Φυτά, ξαποστάσαμε στην Αγία Ελένη, ανεβήκαμε στην Αγία Τριάδα, την κορυφή της Χίου και τερματίσαμε στο Βίκι. Την τρίτη μέρα του πεζοπορικού προγράμματος σειρά είχαν τα μονοπάτια που ενώνουν τις παραλίες των Μαστιχοχωρίων: Σαλάγωνας, Χοντρή Άμμος, Άγια Δύναμη και Κάτω Φανά. Την επομένη, περπατήσαμε σε παλιές στράτες της κατάφυτης κοιλάδας των Αγιασμάτων που ενώνουν τους οικισμούς Χάλανδρα, Κέραμος, Λεπτόποδα, Αγιάσματα και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Καμίνι και Λαρδάτο. Η τελευταία πεζοπορία πραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο του Αίπους και έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά τους «Σωρούς της γριάς», δεκάδες ξερολιθικές κατασκευές και να μιλήσουν με τον Αντώνη, τον τσοπάνη του Αστυφιδόλακκου που κατάγεται από την Κρήτη.

Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστούμε. Εις το επανιδείν.