Καλογερικά μονοπάτια Νέας Μονής

Η πρόσφατη, πολύ τιμητική ανάρτηση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών για τους χάρτες του δικτύου διαδρομών των μαστόρων της Θυμιανούσικης πέτρας, υπενθύμισε την αναγκαιότητα «κοινωνικοποίησης» των μονοπατιών της Χίου, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, να τα μάθουν και να τα περπατούν. Έτσι ανατρέξαμε στα αρχεία μας και ολοκληρώσαμε άλλους τρεις χάρτες παλαιών μονοπατιών. Αυτή τη φορά οι χάρτες αφορούν στα καλογερικά μονοπάτια της Νέας Μονής και των γύρω μοναστηριών και οικισμών.

Με τις πληγές από τη μεγάλη φωτιά του 2012 σιγά σιγά να επουλώνονται, η πεζοπορία στην κοιλάδα της Νέας Μονής, κηρυγμένης ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» και στα γύρω βουνά Προβατάς και Πένθοδος είναι απολαυστική, καθώς περιλαμβάνει στοιχεία με φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Τα μονοπάτια αυτά και συγκεκριμένα τα Νέα Μονή – Άγιοι Πατέρες, Πένθοδος – Άγιος Μάρκος – Άγιος Αντώνιος και Προβατάς – Αυγώνυμα – Νέα Μονή, είναι κυκλικά, μικρής ή το πολύ μεσαίας δυσκολίας και σε καλή κατάσταση επειδή φροντίζονται είτε από εθελοντές, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ, εδώ και εδώ θα βρείτε τις αντίστοιχες πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα για τους αλλοδαπούς φίλους της Χίου.

Οι παρουσιάσεις των μονοπατιών είναι συνοπτικές και περιλαμβάνουν μόνο βασικές πληροφορίες και λίγες φωτογραφίες των αξιοθέατων της διαδρομής. Στόχος είναι η προβολή και η ανάδειξη των μονοπατιών, όχι όμως η παρουσίασή τους με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε ο πεζοπόρος στη βόλτα του να έχει το περιθώριο να βιώσει σε ένα βαθμό τη χαρά της εξερεύνησης. Ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμο το υλικό αυτό, να περπατήσετε και να αγαπήσετε τα καλογερικά μονοπάτια της Νέας Μονής.

Καλές και ασφαλείς βόλτες για όλους.